Wedstrijden of proevendagen organiseren we een aantal keren per jaar. Tijdens een wedstrijd kun je laten zien wat je hebt geleerd tijdens je paardrijlessen. De proeven die op deze dag worden gereden zijn door de FNRS en KNHS ontwikkeld om ruiters zonder eigen paard of pony proeven te laten rijden. De proeven worden beoordeeld door juryleden die door de FNRS zijn opgeleid.
We organiseren een wedstrijd F-proeven (dressuur) en daarnaast geregeld een wedstrijd S-proeven (springen). Deze wedstrijden zijn voor iedereen in het bezit van een ruiterpaspoort (standaard bij manegelessen). Op deze pagina kun je alles lezen over de wedstrijden en hoe je hier aan mee kunt doen

Dressuur

Dressuur is de basis van het paardrijden. Iedereen begint ermee Je leert hoe je op een pony/paard hoort te zitten en hoe je hem kunt aangeven wat je wilt. Heb je dit enigszins onder de knie, dan kun je testen hoe ver je bent door mee te doen aan de F Proeven, die in niveau oplopen van dressuurproef F1 tot F15. Er worden voorgeschreven figuren gereden in de rijbaan in stap, draf en galop. Hierbij zit ook een gedeelte theorie over de pony, het materiaal, de omgang met een pony en het rijden. Je vorderingen? Die houd je bij in jouw persoonlijke ruiterpaspoort.

Als je 210 punten of meer haalt voor je dressuurproef, krijg je een promotiepunt. Als je in de F1 één promotiepunt haalt mag je door naar de F2. Haal je daarin ook één promotiepunt en haal je het theorie-examen dan krijg je het F2 diploma uitgereikt. Voor de F3 tot en met F8 heb je 2 promotiepunten nodig om door te stromen, vanaf F9 heb je 3 promotiepunten nodig.

Springen

Wil je echte parcoursen leren springen? Begin dan eerst met het oefenspringen. Heb je dat onder de knie, dan kun je deelnemen aan de de S-proeven. Deze variëren van 30 tot en met 90 centimeter. Er wordt onder andere gekeken naar jouw houding en zit en de manier waarop je rijdt. De S-proeven bestaan uit verschillende niveaus en hoogtes. Er wordt begonnen bij de S30. Het getal 30 geeft hierbij de hoogte van de hindernis aan. De klassen lopen steeds met 10 centimeter op, totdat de S90 is bereikt. S90 is de hoogst haalbare klasse bij de S proeven. De klassen op een rijtje: S30, S40, S50, S60, S70, S80, S90.

Voordat je gaat springen is het van belang dat je in balans zit op je paard en het paard niet hindert in zijn bewegingen. Een goede houding is daarom niet alleen mooi, maar vooral functioneel. Wanneer een paard wordt gehinderd in zijn beweging is dit niet bevorderlijk voor het welzijn van het paard tijdens het springen, maar kan het ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is daarnaast belangrijk dat het paard enige springaanleg heeft en dat hij het springen leuk vindt om te doen. Het boek Leer paardrijden met plezier dient als naslagwerk voor het springen.

Caprilli

De naam ‘Caprilli’ is afgeleid van de Italiaanse luitenant ‘Frederico Caprilli’ (1868-1907), die een meer comfortabele zit ( verlichte zit ) uitvond voor de ruiter om op het paard over een hindernis heen te springen. Tegenwoordig bestaat in de paardensport de ‘Caprilli-proef’. Dit is een behendigheidsproef van dressuur gecombineerd met een aantal hindernissen er tussendoor.

Het wordt gezien als overgang van de dressuur naar het springen. Omdat dressuur de basis is om te kunnen springen worden zowel de dressuurmatige manier van rijden als ook de springstijl in verlichte zit tijdens deze proef beoordeeld.

Diploma's

Er zijn officiële diploma’s te behalen voor het afronden van alle even (F2,F4,F6,…) F Proeven. Je mag diploma rijden wanneer je nog één promotiepunt nodig hebt om een F proef te halen. Voor de diploma’s moet je ook een theorie-examen halen. Wanneer je tijdens een diploma proef 210 punten (promotiepunt) weet te halen nodigt het wedstrijdsecretariaat je uit voor het maken van het theorie-examen. Het theorie-examen bestaat uit 10 multiple-choice vragen. Alle theorie is te vinden in het leerboek ‘leer paardrijden met plezier’ Wanneer je ook je theorie haalt krijg je een diploma!


Handboek

Het handboek 'Leer paardrijden met plezier' is onderdeel van de KNHS ruiteropleidingen. In dit boek staat alles wat je moet weten over paarden, zoals over verzorging, omgang en de basisbeginselen van paardrijden. Bij het boek zit ook een proevenboekje.

Het handboek is tegen betaling te verkrijgen op de manege.

Inschrijven voor een wedstrijd

Inschrijven voor de wedstrijd kan doormiddel van het inschrijfformulier in de manege. Inschrijven kan tot uiterlijk één week voor de wedstrijd.

Geef bij het opgeven het volgende door:
- Naam
- Voorkeur paard/pony (minimaal 2)
- F-Proef (Je eerste wedstrijd? Overleg met je instructeur voor de juiste proef)

Zorg ervoor dat je ruiterpaspoort minimaal 1 week voor de wedstrijd inlevert, we controleren dan of je ruiterpaspoort geldig is, je de juiste proef hebt opgegeven en of je voor een diploma kunt rijden. Een geldig ruiterpaspoort is voorzien van een pasfoto en handtekening en bevat een jaarzegel (eerste jaar niet nodig).

De startlijst

Ongeveer één week voor de wedstrijd zal de startlijst bekend gemaakt worden. Deze kun je vinden in de manege of op deze website. Op de startlijst kun je zien hoe laat je ongeveer moet rijden, op welke pony en welke proef je gaat rijden. We houden we uiteraard rekening met de wensen van de lessers, maar iedereen kan natuurlijk niet op dezelfde pony.

Afmelden voor een wedstrijd

Heb je je opgegeven voor een wedstrijd maar kun je toch niet, meld je dan uiterlijk 24 uur voor de wedstrijd af. Doe je dit niet dan ben je je inschrijfgeld kwijt.

De wedstrijddag

Controleer op de wedstrijddag de startlijst nog een keer, mogelijk zijn er nog wijzigingen. Zorg er daarnaast voor dat je ruim op tijd aanwezig bent (minimaal één uur), je wil natuurlijk niet te laat zijn voor je wedstrijd!

Wanneer je aankomt op de wedstrijd kun je je aanmelden bij het wedstrijdsecretariaat, hier kun je ook het inschrijfgeld betalen. Wanneer je je ruiterpaspoort nog niet had ingeleverd, neem deze dan mee, zonder ruiterpaspoort kun je niet starten!.

Ben je die eerste die op een paard/pony rijdt dan moet je er ook voor zorgen dat je paard of pony er netjes en verzorgt uitziet, hier wordt je op beoordeeld! Zorg er daarnaast ook voor dat ook je eigen kleding voldoet aan de kledingvoorschriften.

Ongeveer een kwartier voor het rijden van je proef mag je beginnen met losrijden. Vraag de instructie waar.

Wanneer het tijd is voor je proef krijg je bericht van de ringmeester en mag je naar de rijbak, hier kun je je proef rijden voor de jury. Uiteraard is er een voorlezer aanwezig welke de proef aan je zal voorlezen.

De prijsuitreiking

Aan het einde van de wedstrijd is er een prijsuitreiking, tijdens deze prijsuitreiking krijg je te horen of je een diploma hebt behaald en worden de prijzen uitgereikt.

Heb je een prijs gewonnen, dan krijg je een rozet in een bepaalde kleur:
1e prijs: Oranje
2e prijs: Rood
3e prijs: Wit
4e prijs: Blauw
5e prijs: Groen

Per 4 deelnemers in een categorie wordt een prijs uitgereikt, zijn er bijvoorbeeld 5 deelnemers in de F2 dan zijn er 2 prijzen

Daarnaast krijg je tijdens de prijsuitreiking ook je protocol terug, hierop heeft de jury aangegeven wat je wel en niet goed hebt gedaan.